You(th) for Sustainable Development Goals

Primaire tabs

4 april, 13u30-20u in Brussel

 

Breder, duurzamer en ambitieuzer. Na 15 jaar is het hoog tijd voor een stevige opvolger van de Millenniumdoelstellingen. Omdat ontwikkeling duurzamer moet. Omdat niet enkel het Zuiden maar ook het Noorden inspanningen moet leveren. Omdat jongeren inspraak willen. Deze opvolgers worden de Sustainable Development Goals (SDGs).

Maak kennis met deze Duurzame Ontwikkelingsdoelen op een interactieve namiddag met activisten en ondernemers, schrijvers en wetenschappers, politici en academici. En jongeren natuurlijk: op 4 april staan jouw mening, input en engagement centraal.

Wat? Hét moment om alles over de SDGs te leren, er jouw mening over te geven en met andere jongeren en experts in debat te gaan.
Wie? 150 jongeren (+/-18-35j.) met een gezonde interesse in een duurzame toekomst.

Wanneer? Zaterdag 4 april, van 13u30 tot 18u, met aansluitend een receptie (tot 20u).
Waar? KBC, Havenlaan 2, Brussel

Je kunt je nu aanmelden via dit formulier. Vragen of ideeën? Contacteer ons op youthforsdgs@act4change.be.

 

Inleidend spreker:

Bart Tierens - 11.11.11

Bart Tierens is beleidsmedewerker bij 11.11.11 en volgt de onderhandelingen rond de Sustainable Development Goals op. Hij is betrokken bij de coalitie Beyond 2015 Belgium, een platform van Belgische ngo’s rond de SDGs. Als jong expert ter zake leidt hij de dag in met een helder overzicht van de ontstaansgeschiedenis van de SDGs, de recente ontwikkelingen in de internationale onderhandelingen en de verwachtingen over dit nieuwe ontwikkelingskader -- en in hoeverre die wel of niet ingelost zullen worden.

 

Coffee With The Future - Inspirerende sessies

Peter Wollaert - ITCCO

Peter Wollaert, Fellow van het United Nations Institute for Training & Research in Genève, is sinds meer dan 15 jaar een vurig pleitbezorger van maatschappelijk verantwoord ondernemen en sociaal ondernemerschap. Hij is medeoprichter en was 10 jaar lang directeur van Kauri, het grootste netwerk voor het verduurzamen van bedrijven en organisaties in België. Hij was gastdocent duurzaam en ethisch ondernemen bij Vlerick Business School en is sinds 2013 algemeen directeur van Antwerp-ITCCO, het met Verenigde Naties verbonden trainingscentrum dat opleidingen rond bedrijfsethiek en internationaal duurzaam ondernemen organiseert voor bedrijven, overheden en social-profit organisaties. Zijn stelling: geen duurzame wereld (het halen van de 'UN Sustainable Development Goals' in 2030) zonder duurzame steden ('smart cities') en geen duurzame steden zonder duurzaam en maatschappelijk ondernemerschap (Corporate Social Responsibility & Social Business).

Lily Deforce - Fairtrade Belgium

Consumenten in België en boeren in ontwikkelingslanden met elkaar in contact brengen is het hoofddoel van Fairtrade Belgium (het vroegere Max Havelaar). Of, volgens Lily Deforce, Directeur Fairtrade Belgium, “Als je elkaars toekomstige ambities begrijpt en deelt, groeit de goesting om samen de volgende stap te zetten”. En we krijgen de kans om die volgende stap samen te bediscussiëren en hopelijk te zetten, want Lily Deforce deelt op 4 april haar ervaringen en gedachten over de rol van fairtrade nu en in de toekomst!

 

Masterclass - Informerende sessies

Jan De Preter - DGD

Wat is die post-2015 ontwikkelingsagenda? Hoe wordt die opgesteld, en door wie? Welke rol hoopt België in dit verhaal te spelen? Jan De Preter, coördinator van de VN-ontwikkelingsagenda binnen het Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD), komt ons het antwoord op die vragen bieden (en hopelijk ook elke andere vraag die jullie stellen). We focussen enerzijds op het proces rond post-2015 ontwikkelingsagenda, en anderzijds op de rol die België hoopt te vervullen de komende 15 jaar.

Jan Vandemoortele - MDG hoofdarchitect

Als één van de hoofdarchitecten van de MDGs is Jan Vandermoortele uitstekend geplaatst om in te gaan op de geschiedenis van de MDGs alsook de problemen en de (verwachte) uitkomst ervan. Maar daarnaast willen we hem ook graag op de rooster leggen over de SDGs en de kansen, uitdagingen en problemen die er aan gekoppeld zijn. Jan Vandermoortele werkte in het verleden voor verschillende delen van de VN familie (UNICEF, UNDP, ILO) en de Wereldbank. Momenteel publiceert en presenteert hij rond de MDGs, en daar maken wij dankbaar gebruik van.

*NIEUW* Flor Didden - 11.11.11

Er is tamelijk wat kritiek op hoe de SDGs met gender omgaan. Is deze wel terecht? En wat houden die doelstellingen met betrekking tot gender nu eigenlijk in? Hierover vertelt Flor Didden graag meer. Als beleidsmedewerker gender bij 11.11.11 is hij dan ook de aangewezen persoon.

 

Workshops

*NIEUW* Alien De Deken, Sven Jacobz, Jonathan Lambregs & Greet Van Dael - Climate express, Globelink & Bond Beter Leefmilieu

2015 is niet enkel een belangrijk jaar als afsluiter van de MDGs en de lancering van de SDGs, maar op klimaatvlak wordt het ook spannend. Eind dit jaar vindt de COP21 plaats in Parijs, met veel hoop en zenuwen rond een potentieel globaal klimaatakkoord. Alien en Sven leven als vrijwilligers van Climate Express op een unieke wijze toe naar Parijs. We bespreken met hen waarom COP21 zo belangrijk is, wat zij precies doen en hoe jongeren een steentje kunnen bijdragen.

Suzan Langenberg - Diversity & Campus Gelbergen

“Hoe kan ik iemand anders overtuigen van mijn mening of van mezelf?” Een eerste tipje van de sluier: de aanval inzetten met massa’s informatie heeft een averechts effect. Ontdek samen met Suzan Langenberg hoe dat wél kan, in een interactieve workshop over gespreks- en onderhandelingstechnieken, waarbij ze graag inspeelt op de groepsdynamiek.

Suzan Langenberg studeerde filosofie, geschiedenis en seksuologie. Zij is medeoprichtster en -bezielster van opleidings- en adviesbureau Diversity en van Campus Gelbergen, een onafhankelijk platform dat ruimte biedt aan maatschappelijk debat en persoonlijke ontwikkeling. Zij kan bogen op een ruime ervaring als o.a. opleider over thema’s variërend van leiderschap tot emancipatie-kwesties, procesbegeleider bij organisaties, moderator van debatten en redacteur over ethische kwesties.

Luciana Bobadilla en Danilo Machado - Social entrepreneurs

Hey changemaker! You feel you are full of energy but don't know how to start acting? This workshop introduces you to the Oasis Game, a worldwide applied methodology designed for social entrepreneurs and leaders to create the world we dream of right now, starting with ourselves in our own communities. Luciana Bobadilha and Danilo Machado are two young social entrepreneurs who “walk their talk”, using both university and the world as their school, with their passions guiding them on little-trodden paths, and inspired by the people they meet on their journeys. All the way from Brazil, they invite you for an interACTIVE workshop to connect with the sustainability within yourself.

MakeSense hold-up

 

 

#YouthforSDGs wordt georganiseerd in samenwerking met en/of met steun van o.a. 11.11.11, 2015 De Tijd Loopt, Antwerp-ITCCO, Argus, Greenpeace Belgium, Internationaal Vlaanderen, Noord-Zuidstudenten, Oxfam Wereldwinkels, USOS, Vlaamse Jeugdraad, Vredeseilanden, KAURI, Business & Society Belgium en MakeSense.