Masterclass 18 - Samen Ondernemen

16/06/2017 - 18:00 to 18/06/2017 - 15:00
Gent
België

Masterclass 18 - Samen ondernemen (16-18 juni 2017)

De volgende Masterclass van Act4Change en Generation T omtrent sociaal ondernemerschap is in aantocht!

Ervaringsdeskundigen, experts en gelijkgezinden helpen vier reeds geselecteerde projecten in het zetten van verdere stappen binnen hun sociale onderneming.

Jij kan je inschrijven als deelnemer om bij één van de projecten aan te sluiten indien je tussen de 18 en de 35 jaar bent, je interesse hebt in ‘maatschappelijk relevant ondernemen’, of specifieke kennis hebt die één van de projecten zou kunnen verderhelpen.

 

De Masterclass gaat door van vrijdag 16 juni om 19u tot zondag 18 juni om 16u, in het Vredeshuis te Gent, Sint-Margrietstraat 9.

 

De projecten zijn de volgende:

1. Generation T

Generation T is een netwerk van nu reeds 200 jonge voortrekkers in de transitie naar een duurzamere maatschappij.

Dit netwerk zoekt nu naar de ideale manier om dit netwerk ten volle te benutten, ten bate van de Generation T’ers zelf, en een waardevol aanbod te creëren binnen dit netwerk voor de huidige en toekomstige Generation T’ers.

Een andere doelstelling is de stap naar autofinanciering zetten.

Enkele van deze jonge voortrekkers hebben reeds interesse getoond om hiermee aan de slag te gaan.

Iedere Generation T’er die zich aangesproken voelt om hierbij aan te sluiten, of elke buitenstaander die hier graag mee over nadenkt, is welkom bij dit project aan te sluiten.

 

2. Duurzaam ondernemen in beeld – storytelling : Daphne (Contribute) + Isabelle

Daphne en Isabelle zijn twee geëngageerde vrouwen die beiden afzonderlijk tot een gelijkaardig idee kwamen, namelijk de verhalen van impactvolle, positieve initiatieven met de wereld te delen via verschillende communicatiekanalen.

Daphne heeft vijf jaar studies in Amerika achter de rug, die haar gevoelig hebben gemaakt rond duurzaamheid en ondernemerschap.

Zij lag zelf reeds aan de basis van een startende sociale onderneming, die statafels promoot in scholen.

Zij wil nu met Contribute een nieuwe weg inslaan, en zoekt mensen die graag meedenken hoe zij haar idee om positieve verhalen te vertellen, over projecten met een positieve maatschappelijke impact, concreter kan maken.

Isabelle is naast haar job als leerkracht ook journaliste (o.a. bij MO* Magazine), en werkt nu een reportagereeks af, waarbij ze het verhaal vertelt van best practices van duurzame projecten, zowel in België als in Nederland (https://kleinerevolutie.org/).

Ze werkt momenteel aan een boek waarbij zij haar reeks op een andere manier, via een ander medium, wil overbrengen, maar zoekt verder naar  manieren en mogelijke kanalen om ook op lange termijn deze verhalen te kunnen blijven delen.

Ook zij wil uitzoeken welke kanalen er bestaan voor dit soort verhalen, maar ook het veld in kaart brengen, en de financiële kant van het verhaal uitdiepen met de opstelling van een businessplan.

Lijkt het delen van positieve verhalen jou wel iets, heb je zelf bepaalde ervaringen te delen, of weet je iets over communicatie of financiën?

Sluit je dan zeker aan!

 

3. ShoeRise

Caro is reeds een tijd bezig als zelfstandig consultant bij (schoenen- en mode)merken en ontwerpers om hen te helpen duurzame alternatieven te vinden omtrent grondstoffen, onderdelen, materialen, productieprocessen, werkomstandigheden en afval bij productie en na gebruik.

Zij is eveneens gevormd in schoenendesign, en plant in de toekomst haar eigen schoen op de markt te lanceren, die 100% duurzaam en sociaal verantwoord zal zijn.

Zij zoekt in eerste instantie enkele kenners in communicatie die haar een stap verder kunnen helpen in zichtbaarheid creëren omtrent haar onderneming ShoeRise in de ‘harde’ schoenenwereld, en wenst een concreet communicatieplan op te stellen.

Ook heeft zij enkele startende projecten omtrent de schoen, buiten haar werk als consultant, die zij verder wenst uit te bouwen.

Hiervoor zoekt ze geïnteresseerde mensen die voor een weekend, of langer, met haar in deze concrete schoenenprojecten in de boot willen springen.

Weet jij iets over communicatie, of heb je interesse om rond diverse ideeën te werken die de duurzame schoen promoten ?

Schrijf je dan zeker in onder het project van Caro !

 

4. Gezwam

Afval bestaat niet!

Enkele Gentse supersterren uit de zero-waste, stadslandbouw & DIY science scene hebben besloten de handen in elkaar te slaan om een uitdagend project uit de grond (of uit het koffiedik) te stampen. Ze willen een commons oprichten rond de teelt van zwammen.

De actoren zijn Nathalie Snauwaert (Spilvarken + Stadslandbouw Gent), Bruno Van Haudenhuyse (GandaZwam), Zjef Van Acker (Stadslandbouw Gent + Association for Vertical Farming), Winnie Poncelet (ReaGent en Ekoli) Tim Deschepper (Spilvarken & permacultuur-expert), Jasper Bloemen (ReaGent en Ekoli) en Ina Bliki (Spilvarken).

GeZwam wil in Gent een waar paddestoelen netwerk creëren, waarbij particulieren en bedrijven waarde halen uit wat initieel afval was: hun koffiedik. De eerste stappen zijn het creëren van een gedecentraliseerde en gemeenschappelijke groeikamer, en een centrale hub waar heel veel zwammen gekweekt worden. Als alles goed gaat zouden deze opgevolgd worden door een netwerk van meer kleine groeikamers doorheen de Gentse stad, in ruimtes die tot nu toe onbenut bleven.

Op elke plek zouden organisaties en particulieren de ideale plaats vinden om hun koffiedik vruchten te laten afwerpen in de vorm van zwammen.

Het project staat nog in zijn kinderschoenen en kan nog verschillende kanten uit. Nathalie, Bruno en Zjef zijn zelf aanwezig op het weekend als hoofdverantwoordelijken voor dit project, en zoeken jonge, enthousiaste mensen die willen meedenken over de mogelijkheden en uitdagingen van dit project.

Voel je je aangesproken? Schrijf je dan bij dit project in !

 

Wat kan je verwachten van de Masterclass ?

Tijdens de Masterclass werkt iedere deelnemer mee aan één ondernemingsidee. We mikken op 3 of 4 groepen. Daarnaast zullen we ruime aandacht besteden aan de technische en sociale aspecten van het samen ondernemen.

Je krijgt een totaalbeeld voorgeschoteld van het sociaal ondernemen, zowel theoretisch als praktisch, je leert je kerntalenten en die van je groepsleden kennen, je ontwikkelt je communicatievaardigheden binnen de bedrijfswereld en welke marketingtrucs je kunt gebruiken om je doelpubliek te overtuigen, je leert conflicten in een groep plaatsen en beheersen en je leert omgaan met gedeeld leiderschap en gedeelde verantwoordelijkheid. Je komt er alles te weten over hoe je een onderneming in gang zet, hoe businessplannen worden ontwikkeld en waar je het geld voor je onderneming vandaan moet halen.

Wij zorgen ervoor dat elk project een traject op maat krijgt, naar eigen behoeften en waarden.

Praktisch

De Masterclass gaat door in het Vredeshuis te Gent. Overnachting is inbegrepen in de prijs. We slapen in het KaBaHostel. 

De Masterclass kost 50 euro voor werkenden en 35 euro voor niet-werkenden. 

Inschrijven kan via onderstaande link.