EVS bij Asociació Xicòria

Hola, bon dia!

Ik ben Jan en ik doe mijn European Voluntary Service (EVS) in Spanje. Act4change is mijn zendorganisatie en Asociació Xicòria ontvangt mij. Xicòria produceert biologische groentjes, bouwt een strobalen huis en doet de catering van feesten. Normaal werk ik in de groententuin, maar de laatste 2 maanden heb ik vooral gebouwd.

Het is zinvol, leerrijk en belonend werk. Ik was al overtuigd van de noodzaak van “agroecologie”, maar ik wou de praktijk ervaren. Nu weet ik waar mijn eten vandaan komt. En ik ontdekte dat ik van handenarbeid hou.

Om 7u 's ochtends beginnen we en afhankelijk van de warmte stoppen we om dan in de late namiddag verder te doen, wanneer het koeler is. In de namiddag doen we een siestaatje – natuurlijk.

Ik bevind me in een mooie streek, het Mekka voor klimmers wordt gezegd. Montblanc, het stadje waar ik zit, telt 6 a 7000 inwoners, maar we vervelen ons niet. Na het werk hebben we Spaanse les, gemeenschappelijke maaltijden, traditionele feesten en uitjes naar andere plekken. We werken samen, we wonen samen, we leven samen. Dat is intiem.

Er zijn nog 2 andere EVS-vrijwilligers, een Schot en een Sloveen. Maar de Schot vertrekt nu en Xicòria zoekt vrijwilligers om hem te vervangen.

Het is niet altijd gemakkelijk, maar wel zeker een rijke ervaring.